Συντήρηση Συστήματος LPG

Συντήρηση συστήματος LPG

Με την τοποθέτηση ενός συστήματος κιτ LPG ή CNG στο αυτοκίνητο μας επιδιώκουμε κυρίως την οικονομική του λειτουργία χρησιμοποιώντας εναλλακτική πηγή καυσίμου πού εξασφαλίζει μεγάλη οικονομία στο κόστος της τιμής των εναλλακτικών καυσίμων.

Επειδή κατά την εγκατάσταση του μηχανισμού συστήματος καύσης του εναλλακτικού καυσίμου γίνεται μετατροπή και στα μηχανικά μέρη του αυτοκινήτου που επηρεάζουν την λειτουργία τους το service του αερίου στο αυτοκίνητο πρέπει να συνδυάζεται και με το κυρίως service ώστε να ελέγχονται όλα τα συστήματα πού συσχετίζονται κατά την λειτουργία τους.

Το προγραμματισμένο service του συστήματος αερίου πρέπει να γίνεται ανά 15.000-20.000 χιλιόμετρα (ανάλογα με το τι ορίζει ο κατασκευαστής), ή μια φορά το χρόνο. Με προγραμματισμένο ραντεβού μπορείτε να συνδυάσετε το service αερίου με το κυρίως service.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΥΓΡΑΕΡΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ

Τι είναι το υγραέριο;

Το υγραέριο, ή αλλιώς Υγροποιημένο Αέριο Πετρελαίου (Liquified Petroleum Gas), είναι ένα μίγμα προπανίου και βουτανίου. Το LPG παράγεται κατά την εξόρυξη και ξήρανση του φυσικού αερίου και τη διύλιση πετρελαίου και αποτελεί πηγή ενέργειας με εκατοντάδες εφαρμογές από την οικιακή χρήση μέχρι τη βιομηχανία και φυσικά ως εναλλακτικό καύσιμο στα αυτοκίνητα.

Το υγραέριο, σε αντίθεση με το φυσικό αέριο, έχει τη μοναδική ιδιότητα να είναι σε αέρια κατάσταση στις συνήθεις συνθήκες θερμοκρασίας και πίεσης, αλλά να υγροποιείται εύκολα υπό μέτρια πίεση (2bar). Το γεγονός αυτό του δίνει μεγάλα πλεονεκτήματα όσο αφορά στην μεταφορά και στην αποθήκευση του.

Οι φυσικοχημικές του ιδιότητες ενισχύουν την καλή λειτουργία του κινητήρα. Η καύση του υγραερίου δεν αφήνει κατάλοιπα άνθρακα τα οποία είναι υπεύθυνα για την πρόωρη φθορά του κινητήρα. Ταυτόχρονα αυξάνει το χρόνο ζωής των μπουζί, των λαδιών και των υπολοίπων μερών του κινητήρα.

Μπορώ μετά τη μετατροπή να συνεχίσω να χρησιμοποιώ βενζίνη;

Ναι, το αυτοκίνητο μπορεί να λειτουργεί εναλλακτικά με βενζίνη ή με υγραέριο. Η μετάβαση από το ένα καύσιμο στο άλλο γίνεται από ένα διακόπτη στο ταμπλό και μπορεί να γίνει ακόμη και εν κινήσει.

Σε πια αυτοκίνητα μπορεί να εγκατασταθεί σύστημα υγραερίου;

Το 90% των βενζινοκίνητων οχημάτων μπορούν να μετατραπούν σε υγραεριοκίνητα, το σύστημα που θα εγκατασταθεί επιλέγεται ανάλογα με το μοντέλο και την παλαιότητα του αυτοκινήτου.

Τι αλλάζει στο αυτοκίνητο κατά τη μετατροπή σε υγραέριο;

Με την εγκατάσταση ενός συστήματος υγραερίου προκύπτει ένα όχημα που κινείται με υγραέριο και με βενζίνη. Στο αυτοκίνητο εγκαθίσταται ένα δεύτερο, ανεξάρτητο σύστημα καυσίμου, που χρησιμοποιεί ένα δεύτερο ντεπόζιτο. Αυτό συνήθως προσαρμόζεται στο χώρο της ρεζέρβας, ενώ εναλλακτικά μπορεί να τοποθετηθεί στο χώρο των αποσκευών ή κάτω από το αυτοκίνητο. Το υγραέριο βρίσκεται στην υγρή του μορφή κατά τον ανεφοδιασμό και την αποθήκευση και μετετρέπεται σε αέριο λίγο πριν εισέλθει στο σύστημα καύσης.

Θα επηρεάσει η μετατροπή την ισχύ και την συμπεριφορά του αυτοκινήτου μου;

‘Οχι, με τη χρήση σύγχρονων συστημάτων πολλαπλού ψεκασμού η διαφορά στην ιπποδύναμη είναι της τάξης του 1-3%. Η σωστή εγκατάσταση και ρύθμιση ενός συστήματος υγραερίου εγγυάται ότι η συμπεριφορά του θα παραμείνει ακριβώς ίδια.

Πόσο ασφαλές είναι το υγραέριο;

Το υγραέριο είναι εξαιρετικά ασφαλές, χρησιμοποιείται εδώ και πολλά χρόνια σε συσκευές με φιάλες υγραερίου και στους αναπτήρες. Ως καύσιμο το υγραέριο είναι πιο ασφαλές από τη βενζίνη (πόρισμα Ερευνητικού Ινστιτούτου Δανίας “ΤΝΟ”). Οι δεξαμενές και οι συσκευές που τοποθετούνται στα αυτοκίνητα δοκιμάζονται σε υψηλές πιέσεις, είναι πιστοποιημένες και σύμφωνες με τα αυστηρότερα standards ποιότητας και φέρουν πολλαπλές βαλβίδες ασφαλείας.

Η ροή υγραερίου διακόπτεται αν παρουσιαστεί βλάβη σε οποιοδήποτε τμήμα του συστήματος, ή όταν δε δουλεύει η μηχανή. Εάν το όχημα πιάσει φωτιά η πίεση της δεξαμενής ελέγχεται μέσω βαλβίδων εκτόνωσης, ώστε να αποτραπεί η καταστροφή της. Σε πιθανή διαρροή το αέριο διαχέεται στο περιβάλλον και δε συγκεντρώνεται στο γύρω χώρο όπως τα υγρά καύσιμα.

Το σύστημα υγραερίου δεν επικοινωνεί με το εσωτερικό του οχήματος.

Τι θα συμβεί αν τελειώσει το υγραέριο όσο το αυτοκίνητο είναι σε κίνηση;

Θα ακούσετε ένα χαρακτηριστικό ήχο και το σύστημα θα “γυρίσει” αυτόματα στη βενζίνη. Δε χρειάζεται να διακόψετε την οδήγηση σας.

Τι συντήρηση χρειάζεται το σύστημα υγραερίου;

Μετά την τοποθέτηση καλό είναι το σύστημα να ελέγχεται μια φορά το χρόνο από κατάλληλο εξουσιοδοτημένο συνεργείο.

Δίνεται κάποια εγγύηση;

Με την εγκατάσταση δίνεται διετής εγγύηση για τα συστήματα υγραερίου. Εγγύηση μηχανικών μερών μπορούν να καλυφτούν με ειδικά προγράμματα επέκτασης εγγύησης.

elGreek